Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a beneficiat de un vast suport consultativ, dar și financiar prin intermediul diferitor proiecte de asistență pentru dezvoltarea sectorului agricol. În cadrul acestor proiecte au fost cercetate, studiate și elaborate diverse studii, prognoze, recomandări pentru agricultură.
Toate aceste informații vor deveni accesibile pentru toți doritorii și vor putea fi descărcate pentru a fi studiate, datorită primei Biblioteci agricole digitale, lansate de Agrobiznes în parteneriat cu USAID APM și Tekwill.
„Cred că lansarea unei biblioteci agricole online este foarte importantă și necesară, mai ales pentru producătorii sau tinerii începători, cei care lansează un business, dar nu au încă experiență. Avem elaborate o serie de ghiduri și recomandări, dar cu părere de rău, nu sunt accesibile celor care au nevoie de această informație. Biblioteca digitală Agrobiznes va oferi oportunitatea tuturor celor care nu au studii, sau cei care sunt elevi și studenți, care lansează propriile afaceri, să deschidă online recomandările pe care le pot aplica în diferite situații. Susținem această inițiativă și credem că este important ca să existe cât mai multe instrumente moderne ce vor ajuta fermierii să dezvolte o afacere frumoasă și de succes, acasă. Suntem în era digitalizării, iar agricultura și oamenii care muncesc în acest sector trebuie să beneficieze de oportunitățile ce le oferă această nouă etapă de dezvoltare”, a menționat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct.
Biblioteca agricolă digitală va cuprinde diverse materialele publicate, iar doritorii de a se informa din surse de calitate vor putea consulta de la distanță întreaga colecție de manuale educative, dar și lecții video și audio care îi va ajuta să implementeze tehnologii avansate, moderne pentru rezultate pe măsură.
„Apreciem inițiativa Agrobiznes de a lansa prima bibliotecă digitală în domeniul agricol și considerăm că este un pas important realizat în sprijinul producătorilor agricoli din țara noastră și nu doar. Prin intermediul articolelor informative și educative apicultorii vor putea accesa informații actualizate, corecte, necesare. Pornind de la faptul că, cei implicați în agricultură nu întotdeauna au posibilitatea să participe la seminare, instruiri, această bibliotecă le va oferi șansa să descarce oricând, de oriunde ghidurile, recomandările, broșurile de care are nevoie, într-o situație sau alta. Fiind în secolul XXI, era digitalizării, ar fi un mare păcat să nu utilizăm un asemenea instrument. Sunt sigur că apicultorii vor accesa această platformă și vor apela la posibilitățile oferite”, a spus Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.
Biblioteca digitală agricolă tinde să devină principala resursă de unde vor putea fi descărcate cele mai actuale ediții ale cercetărilor și studiilor realizate de diferite instituții cu profil agricol.
„Consider că ideea de a pune la dispoziția vizitatorilor portalului Agrobiznes o bibliotecă virtuală cu resurse din domeniul agriculturii este foarte utilă. Pletora de informații, deseori superficiale, care se găsesc în internet nici pe departe nu se pot compara cu informațiile de calitate care se pot găsi într-o carte de specialitate”, a reiterat Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.
Pentru a evita descărcarea neautorizată a materialelor, acestea vor putea fi adăugate doar de partenerii înregistrați în prealabil. La moment aceștia sunt: USAID APM, UCIP IFAD, AED, Livada Moldovei, MOVCA. Organizațiile și instituțiile interesate să se alăture în calitate de parteneri ne pot scrie pe adresa [email protected].