Digitalizarea este un proces ce influențează tot mai multe sectoare ale economiei și, indiscutabil, agricultura trece prin transformări ce vor genera rezultate remarcabile prin implementarea instrumentelor și tehnologiilor moderne.
Accesul la Biblioteca virtuală Agrobiznes va ajuta producătorii care dezvoltă afaceri agricole, Asociațiile ce oferă consultanță, instituțiile de învățământ ce pregătesc specialiști, direcțiile agricole raionale, dar și alți actori implicați să consulte rapid o vastă colecție de informații educaționale elaborate de experți naționali și internaționale, profesioniști și cercetători cu experiență.
„Era digitală aduce oportunități enorme pentru domeniul educației și acumulării cunoștințelor. Azi, informația poate fi transmisă nu doar pe suport de hârtie, dar și prin intermediul platformelor online, care nu au limită de spațiu și se accesează mult mai ușor din orice localitate. Biblioteca Agrobiznes, proiect susținut de USAID APM, va facilita accesul la cunoștințe pentru studenți, absolvenți, fermieri și toți cei care își doresc să avanseze în agricultură.
Prin intermediul platformei, USAID APM a transmis zeci de broșuri, ghiduri și alte materiale elaborate pe parcursul mai multor ani de activitate în Republica Moldova. Iar pentru că comunicarea cunoștințelor este esențială pentru asigurarea inovației, încurajăm partenerii de dezvoltare și organizațiile specializate să se alăture acestei inițiative și să-și facă publice rezultatele muncii prin această bibliotecă”, a remarcat Benjamin Toric, Directorul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID.
Biblioteca Agrobiznes va conține materiale informative și educative elaborate pentru a facilita accesul la informație de calitate, astfel ca cei implicați în agricultură să poată implementa cu succes tehnologii moderne pentru o agricultură performantă.
„Știința și practica trebuie să meargă mână în mână atunci când vorbim despre agricultură și, mai ales, în condițiile schimbărilor climaterice, tot mai pronunțate în ultimii ani. Mai mult chiar, eficientizarea și modernizarea acestui sector vital nu poate fi concepută fără studiere şi cercetare, fără inovare, fără elaborarea şi implementarea unor sisteme agricole alternative. Toate acestea au nevoie de popularizare, mai ales într-o manieră cât mai accesibilă şi mai profesionistă. De aceea, salutăm lansarea Bibliotecii virtuale Agrobiznes şi ne angajăm să o valorificăm, recomandăm şi altor utilizatori”, a spus Victoria Ceban, directorul executiv al Asociaţiei patronale „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova – MOVCA”.
Biblioteca Agrobiznes vine să ofere acces la rezultatele cercetărilor și studiilor, ghiduri, broșuri, dar și alte publicații didactice cu scopul de a dezvolta o agricultură modernă, de perspectivă, de succes în Republica Moldova.
„Bibliotecile digitale au devenit o normă pentru societatea contemporană, ele combină resursele tehnologice și informaționale pentru a permite accesul de la distanță a conținutului educațional. Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD susține această inițiativă a portalului Agrobiznes, fiind și ea posesoarea unei biblioteci online a publicațiilor elaborate la diverse subiecte din domeniul agricol și financiar și în cadrul parteneriatului va oferi suport în colectarea resurselor pentru crearea unui patrimoniu virtual pentru consumatorii de informație calitativă. Suntem siguri că, biblioteca digitală Agrobiznes va facilita extinderea educației și diseminarea descoperirilor importante din diverse domenii și pentru diferite grupuri de utilizatori”, a constatat Victor Roșca, Directorul Unității de Consolidare pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova.
Platforma Biblioteca Agrobiznes va include o bază tehnologică solidă, dar și noi modalități de prezentare a informației cum ar fi lecții video, audio.
„Biblioteca Agrobiznes va contribui la crearea unei comunități digitale cu informații utile pentru cei interesați de agricultură. Asociația Educație pentru Dezvoltare susține lansarea bibliotecii digitale agricole în special pentru crearea și oferirea accesului deschis la o varietate de materiale informaționale digitale despre agricultura durabilă, inclusiv ecologică. Promovăm educația non-formală și învățăm împreună cum se face o agricultură prietenoasă naturii”, a afirmat Liliana Calmațui, InfOrganic Project Manager, Asociația Educație pentru Dezvoltare (AED).
Accesând Biblioteca Agrobiznes, veți avea acces rapid la cele mai recente studii elaborate în cadrul proiectelor în domeniul agricol desfășurate pe parcursul mai multor ani în țara noastră, dar și la informații, recomandări ce vor asigura implementarea corectă a diverselor tehnologii moderne de producere.